Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ποια είναι η φώκια Μονάχους-Μονάχους;

Το λατινικό όνομα της Μεσογειακής φώκιας Μονάχους-Μονάχους προέρχεται από τη λέξη "μοναχός", δηλαδή καλόγερος, γιατί οι δίπλες στο λαιμό της θυμίζουν τις πτυχές από τα ράσα των μοναχών. Το βάρος της μπορεί να ξεπεράσει τα 250-300 κιλά και το μήκος της τα 3 μέτρα. 
Οι θηλυκές Μεσογειακές φώκιες γεννούν ένα μικρό κάθε χρόνο. Τα μωρά γεννιούνται με ένα λευκό σημάδι στην κοιλιά, αλλά μετά από δυο μήνες αλλάζουν χρώμα και γίνονται γκρι ή μπεζ, σαν ενήλικες φώκιες. 
Οι λόγοι που η Μεσογειακή φώκια απειλείται με εξαφάνιση είναι πολλοί. Τα μεγάλα ψαροκάικα και οι δυναμίτες θανατώνουν πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς και καταστρέφουν τα αυγά τους με αποτέλεσμα η τροφή της να λιγοστεύει. Επίσης, τις καταδιώκουν γιατί προκαλούν ζημιές στα δίχτυα και στα παραγάδια των ψαράδων, στην προσπάθεια τους να βρουν τροφή. Άλλες πάλι παγιδεύονται στα δίχτυα κάτω από το νερό και πνίγονται. Μεγάλο πρόβλημα είναι και η καταστροφή των ακτών, που κτίζονται ή πλημμυρίζουν από τουρίστες. Έτσι, λιγοστεύουν συνεχώς τα μέρη που μπορεί να αναπαυθεί και να γεννήσει με ησυχία.Από την άλλη, τα σκουπίδια και οι τοξικές ουσίες που ρυπαίνουν τη θάλασσα, παγιδεύουν ή σκοτώνουν και τους οργανισμούς από τους οποίους τρέφεται.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη Φώκια Μονάχους-Μονάχους, πατήστε εδώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου