Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Γράμματα από το μέτωπο 1912-13 και Γκρίχου





Μία ιδιαίτερη, πρωτότυπη παράσταση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, γιορτάζοντας τα 30 χρόνια λειτουργίας του και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας, παρουσίασε στον ιδιαίτερο χώρο του Σουφαρί Σεράι, όπου φιλοξενείται και η έκθεση του Θ. Παπαγιάννη, για πρώτη φορά πανελληνίως το έργο "Γκρίχου" του Δημοσθένη Παπαμάρκου. "Γκρίχου" θα πει, ύψωσε το ανάστημά σου, αναστήσου, εξεγέρσου. Ο ηθοποιός Μιχάλης Μπίζιος, μαζί με μαθητές του σχολείου μας, συμμετείχαν στο πρώτο μέρος,  διαβάζοντας αποσπάσματα από γράμματα Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι πολέμησαν στο μέτωπο κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων το 1912-1913. Πρωταγωνιστής του θεατρικού αυτού δρώμενου ήταν ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πολύ γνωστός ηθοποιός που κατάγεται από την Ήπειρο. Μαζί με τα γλυπτά-φαντάσματα του Θ. Παπαγιάννη, τη συνοδεία Ηπειρώτικων ακουσμάτων κατάφερε να μας κάνει να αναβιώσουμε ένα αντάμωμα με τους νεκρούς μας.
Ο Δημήτρης Πετρόπουλος έγραψε για το έργο:
«Αυτός ο λαός δεν προσκυνάει κανέναν παρά μόνο τους νεκρούς του» λέει ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. «Ουκ είθισται τοις Έλλησι προσκυνέειν».
Εμείς ήρθαμε εδώ για ν΄ ανταμώσουμε με τους νεκρούς μας. Χωρίς φόβο. Χωρίς μελαγχολία. Ν΄ ακούσουμε τι έχουν να μας πουν, να πούμε τα δικά μας, να θυμηθούμε τα παλιά, να οργανώσουμε το μέλλον. Χωρίς τη μνήμη, αύριο δεν υπάρχει. Ούτε αλήθεια. Μονάχα ερημιά. Απέραντη.  




1 σχόλιο: